2021.02.27.
Szent Donát Kápolna

Szent Donát kápolna: barokk stílusú építmény festői környezetben

A Balaton-felvidék természeti látványosságokban nem szűkölködik. A vallási jellegű építmények és a festői környezet páratlan kettősét kínálja a Lesencefalutól északnyugatra megtalálható Szent Donát kápolna is. Bár évente csak kétszer tartanak Szentmisét, de ennek ellenére mindenképpen megéri felkeresni a XVIII. század második feléből származó, barokk stílusú kápolnát. Sajátos báj és újraalkotott oltárkép A szőlőültetvények közötti dombon megtalálható látnivaló toronnyal nem, viszont a bejárat fölötti harangtartóval rendelkezik. Ez is adja sajátos báját, melyhez a környezet csak további pluszt nyújt. Természetesen a kápolna belső kialakítása is figyelmet érdemel, melyben főként a mályva és az okkersárga színű, festett látszatoltár ragadja meg először a látogató […]
2021.01.13.
borfogyasztás

Borfogyasztás mértékkel – gyógyír a Sarki Rókától

Borfogyasztás Ha alkoholfogyasztásról van szó, akkor a legfontosabb a mértékletesség. Ezt a lényeges szabályt betartva azonban akár gyógyírt is jelenthet, ha időnként ital kerül a borospoharakba. Már az ókori gyógyászat is alkalmazta az értékes nedűt, elsősorban gyógyfüvekkel készült borok formájában. A középkorban már a tisztított víz hiánya miatt döntöttek inkább a borfogyasztás mellett, melyet egyébként fertőtlenítéshez is gyakran alkalmaztak. Pálinka helyett minőségi borok Bár napjainkban sokan inkább a pálinkára esküsznek betegség esetén, de a 17-18. században úgy vélték, körülbelül három deciliter bor már jótékony hatással van a lázas betegek állapotára. Abban ma is egyetértenek a szakemberek, hogy az emésztési zavarok […]
2021.01.09.

Sajtok és borok: stílusos párosítás a gasztronómia szerelmeseinek

A borkultúra szerves részét képezi a sajtok fogyasztása. A kettő között nem csak az egymással harmonizáló ízek miatt van szoros kapcsolat, hanem valamilyen szempontból az elkészítés módját illetően is. Mindkettő esetében kiemelt jelentőséggel bír az érlelés, az a folyamat, míg az alapanyagból gasztronómiai remekmű születik. Nem mindegy a párosítás! Alapvetően érdemes tudni, hogy a sajtok és a borok közötti harmónia megteremtéséhez korántsem mindegy, hogy milyen fajtákat társítunk egymással. Erre akkor is érdemes odafigyelni, ha nem egy fröccsterasz miliője adja a színteret a fogyasztáshoz, hanem az otthon kényelmében kínálunk sajttálat a borokhoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fehér borok általában […]
2021.01.09.
Sarki Róka Borház és Webshop

Borok és tradíciók a Sarki Róka Borház tolmácsolásában

A hazai vendégségek elmaradhatatlan elemeinek számítanak a borok. Aligha adódik olyan fogás, amely mellé ne találhatnánk meg a karakterében tökéletesen passzoló borfajtát. Ugyanakkor a borfogyasztás nem csak az ízek kiemelését segíti, vagy a jó hangulat megteremtésében játszik szerepet, hanem egyfajta kultúra is épült köré. Balatoni nedűk az igazi borok kedvelőinek  Magyarország borvidékei között kiemelt helyet foglal el a Balaton-felvidék térsége, ahol az ideális klímának, a napsütötte órák számának és a szakértelemnek köszönhetően ízletes nedűk látnak napvilágot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a térség turizmusát is jelentősen befolyásolja a gasztronómia, és az abban központi szerepet betöltő borfajták. Varázsolja otthonába a fröccsterasz […]