Ötszáz éve hódít a furmint szőlő, az ebből készült borok világszerte a legkedveltebb italok közé tartoznak. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy különlegesen finomak, még egészségesek is, ráadásul bármely ételhez és alkalomhoz kitűnően passzolnak.
1. Testőrként őrzi egészségünket
A furmint szőlőből készült borok rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst rejtenek magukban, így ezek rendszeres fogyasztása elősegíti szervezetünk megfelelő működését, és gátolja a különböző betegségek kialakulását. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nemcsak a vörösbor képes megvédeni testünket a különféle betegségektől, hanem a fehérszőlőkből készülő borok, így a furmint is. A fehérszőlők húsa ugyanis szintén tartalmazza azokat a pozitív hatású anyagokat, amelyek által a fehérborok ugyanolyan jótékony folyamatokat idézhetnek elő testünkben, mint a vörösborok.
Magas antioxidáns tartalmuk által többek között képesek megkötni a káros szabad gyököket a szervezetünkben, valamint meggátolni a számos betegséget okozó gyulladásos folyamatok kialakulását. Gondoljunk csak a franciákra, akik a „francia paradoxon” elnevezésű jelenséggel évszázadok óta bizonyítják mindezt. Ők ugyanis a mozgásszegény életmódjuk és a sok telített zsírsavat tartalmazó étrendjük ellenére élen járnak az egészségük megőrzésében. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint azzal, hogy naponta megisznak néhány deciliter minőségi bort.
2. Különleges ízvilágot teremt
A fehérszőlőkből születő borokhoz illően, a furmint boroknak is magas a savtartalma. Illataik rendkívül határozottak, ízjegyeik karakteresek. Aromáikat tekintve birsalmára, őszi- és kajszibarackra emlékeztetnek. Sokrétű szőlőfajta, amelyből édes és száraz borok egyaránt készíthetők, így bárki megtalálhatja kedvencét a furmint szőlőből készült borok között.
3. Bármilyen ételhez iható
Mivel a furmint boroknak sokoldalú az ízviláguk, szinte bármilyen étel mellé társíthatóak. A könnyed ételekhez ugyanolyan jól passzolnak, mint a testesebbekhez. Ajánlott szárnyas húsok, halak, saláták, zöldséges ételek, levesek mellé fogyasztani, de érdemes tejszínes fogások, vadmadarak, sertéshúsok, sőt, még gyümölcsös desszertek mellé is kortyolgatni. Egyes sajtok mellett is kiválóan megállják a helyüket. A kékpenészes sajtok, márványsajtok erős aromáival például tökéletes ízharmóniában vannak a furmint borok.