Ön is elveszik a hatalmas borkínálatban? Nem tudja, melyik bor mellett tegye le a voksát? Mi három nagyon jó okot is tudunk, miért érdemes a szürkebarátot választania.
1. Egyedi színt, sokrétű ízvilágot képvisel
A szürkebarát sokféle stílusú bor készítésére alkalmas. Mivel a szürkebarát színét tekintve inkább rózsaszínű, ezért rozé jellegű borok is előállíthatók belőle. A szürkebarát a pinot noir mutációja, ezért a bogyóinak a színe is jóval sötétebb, mint az a fehérszőlőknél megszokott. Főként rózsaszínű, bíborszínű, de lehet akár mély piros is. Korán érik, cukortartalma erős, viszont a savaiból gyorsan veszít. Általában tartalmas, fűszeres, gazdag ízjegyű borok születnek belőle, de előfordul a könnyed, gyümölcsösebb ízvilágú változata is. Jellemzőek rá a citrusos-barackos aromák, de megjelenhetnek bennük trópusi ízjegyek, illetve a gyömbér és a méz ízei is.
2. Ínyenc falatok kiváló társa
Sokoldalúságuk miatt a szürkebarát szőlőből készült borok többféle ételhez is passzolnak, így bármilyen fogás is kerüljön az asztalra, a szürkebarát biztosan remek választás lesz mellé. Ezek a borok szárnyas húsokhoz és halakhoz például tökéletesen illenek. Egyes sajtokhoz is kiválóan társíthatók, többek között a forrázott, gyúrt sajtokhoz, mint amilyen a parenyica is, de a félkemény sajtokhoz, mint a trappistához is jól eshet egy-egy pohár szürkebarát bor.
3. A Balaton-felvidék egyik legegészségesebb szőlője
Európában főként Olaszországban és Franciaországban rajonganak a szürkebarát szőlőfajtáért és az abból készült borokért. Magyarországon pedig már a 14. századtól hódítanak a ciszterci, majd később a Pálos rend szerzeteseinek jóvoltából, akik az előírásoknak megfelelően cukor hozzáadása nélkül tudtak minden évben tiszta és jó misebort készíteni ebből a szőlőből. Hazánkban leginkább a Balaton-felvidéken terem bőségesen ez a szőlőfajta, mivel a napsütéses klímát szereti. Így az ott termesztett gyümölcsökből páratlanul finom és egészséges borok készülnek.
A szürkebarát szőlőfajta rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz, így az ebből készülő borok rendszeres fogyasztása segít megőrizni testünk egészségét. Ezek az italok magas antioxidáns tartalmuk miatt többek között képesek megkötni a káros szabad gyököket a szervezetünkben, ezáltal rákellenes hatást érvényesíteni, valamint meggátolni a különféle betegségeket okozó gyulladásos folyamatok kialakulását. Rendkívül jó hatással lehet a szív- és érrendszerre, és a daganatos megbetegedések kivédésében is fontos szerepet játszhat.