A legtöbben nem is gondolnák, hogy a jó minőségű borok rendszeres fogyasztásával milyen sokat tehetünk egészségünk fenntartásáért. Pedig megfelelő testi-lelki állapotunk kialakításában óriási szerepet játszhat, ha naponta fogyasztunk a különböző szőlőfajtákból készült borokból. Különösen a furmint, az olaszrizling, a rajnai rizling és a szürkebarát segítheti szervezetünket az egyes betegségek elkerülésében.
Minőségi borok naponta!
A minőségi borok mérsékelt, de napi szintű fogyasztása az orvosok szerint is csodákra képes, hiszen számos tanulmány és vizsgálat alátámasztja, hogy az ezekben a nedűkben található jótékony vegyületek egészségmegőrző hatásúak. Szakemberek szerint férfiaknak nagyjából napi 2-3 dl, nőknek 1-2 dl bor ivása ajánlott ahhoz, hogy elkerüljék a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedéseket, vagy éppen a kognitív hanyatlást. A furmint, az olaszrizling, a rajnai rizling és a szürkebarát számos olyan vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek rendszeres fogyasztása elősegíti szervezetünk megfelelő működését, és gátolja a különböző betegségek kialakulását.
A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a vörösbor képes megvédeni testünket a különféle betegségektől, hanem a fehérborok, így a furmint, olaszrizling vagy éppen a szürkebarát szőlőfajtákból készült borok is. A fehérszőlők húsa ugyanis szintén tartalmazza azokat a pozitív hatású anyagokat, amelyek által a fehérborok ugyanolyan jótékony folyamatokat idézhetnek elő testünkben, mint a vörösborok. Magas antioxidáns tartalmuk által többek között képesek megkötni a káros szabad gyököket a szervezetünkben, valamint meggátolni a számos betegséget okozó gyulladásos folyamatok kialakulását.
Gondoljunk csak a franciákra, akik a „francia paradoxon” elnevezésű jelenséggel évszázadok óta bizonyítják mindezt. Ők ugyanis a mozgásszegény életmódjuk és a sok telített zsírsavat tartalmazó étrendjük ellenére élen járnak az egészségük megőrzésében. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint azzal, hogy naponta megisznak néhány deciliter minőségi bort.
Furmint, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát
A Lesence-vidéki furmint, olaszrizling, rajnai rizling és szürkebarát szőlőkből készült borok, amelyek a Sarki Róka Borház büszkeségei, már önmagukban garanciát jelentenek a minőségre. A Balaton-felvidék napsütéses klímáján nevelkedő tőkék szőlőiből ugyanis egyedülálló, páratlanul finom és egészséges borok születnek.