Ha koccintásra kerül a sor, a legtöbben általában pezsgőt vesznek a kezükbe. Különösen igaz ez a szilveszteri partikra, újévi köszöntésekre, pedig egy jó bor több szempontból is sokkal megfelelőbb lehet az alkalomhoz.
Régen bizalmat jelzett, ma bőséget jelent a koccintás
A koccintásnak évszázadokra visszamenő története van. Egykor fontos jelentése volt annak, ha két ember összeérintette a poharát, ez ugyanis a köztük lévő bizalmat fejezte ki. A vendég a házigazda poharához ütötte a sajátját, ezzel jelezve, hogy megbízik abban, hogy nem mérgezik meg, és nyugodtan töltsenek a poharába.
Ahány ország, annyi szokás van érvényben a koccintás tekintetében, abban azonban nagyjából megegyeznek a különböző nemzetek, hogy szilveszterkor bizony koccintani kell az újévre. A hagyomány szerint valamilyen luxus itallal kell ezt megtennünk szilveszterkor, jelezvén, hogy bőséget, gazdagságot várunk az újévtől. Mivel a pezsgő a luxus szimbólumává vált az elmúlt évszázadok során, sokan magától értetődő módon ezzel a nedűvel koccintanak éjfélkor. Egy minőségi, stílusos, igényes bornál azonban nincs nagyobb fényűzés.
Szakítsunk a hagyományokkal: koccintsunk borral az új évre!
Bármilyen bort választunk az újév köszöntésére, elsősorban a minőséget kell szem előtt tartanunk. Legyen szó akár egy testes vörösborról, egy izgalmas rozéról, vagy egy könnyed fehérborról, mindenképpen nívós italt kell az ünnepi poharunkba tölteni. Egy igényes, színvonalas bor nemcsak az éjféli koccintáshoz tökéletes, hanem akár vendégfogadó italként is. Sőt, a szilveszteri vacsora legfőbb kelléke lehet, hiszen attól függően, milyen borról van szó, számos fogás elengedhetetlen részét képezik ezek az italok.
Egy stílusos olaszrizling például tökéletes választás halak, saláták mellé. Egy ízgazdag rajnai rizling remek párost alkothat szárnyas és sertéshúsokkal. A fűszeres szürkebarát borok kitűnőek lehetnek többek között sajttálakhoz. A sokoldalú, karakteres furmint borok pedig kiválóan passzolnak szinte bármilyen ételhez, még a gyümölcsös desszertekhez is.
Érdemes ezért kihasználni a különböző borok sokszínűségét, és akár többfajta bort is kipróbálni szilveszterkor. Persze csak mértékkel és a minőségi követelményeket betartva. Koccintsunk és kezdjük az új évet finom borokkal, hiszen a babona szerint amilyen az új év első napja, olyan lesz az egész esztendő! Nos, ki szeretne egész évben pompás borokat kóstolgatni?