Más szőlőfajtákkal és borokkal ellentétben az olaszrizlinget nemcsak kiváló ízéért és minőségi alapanyagáért kedveljük, hanem azért is, mert olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely páratlanná teszi a riválisok között. Az alábbi érvek önmagukért beszélnek.
1. Különleges gyógyhatást rejt magában
Az olaszrizling, amellett, hogy rendkívül finom borokat ad, egészségügyi hatása miatt is kitűnik a többi szőlőfajta közül. Mint más szőlők, az olaszrizling is számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, de van egy különleges tulajdonsága, amely miatt verhetetlen a versenytársai között.
Az olaszrizling páratlan hatása abban rejlik, hogy hatalmas magnéziumigénye van. Ha nem jut elég magnéziumhoz, megbetegszenek a tőkéi és a termése. Ezért óriási mennyiségű magnéziumot szív magába, az általa felvett magnézium nagy része pedig bekerül a termésébe is, majd az abból készült borokba. Így az olaszrizlingből készült italoknak különleges gyógyhatásuk van. Az olaszrizling borok a magnéziumtartalmuk miatt elsősorban izomgörcsök ellen hatásosak, de a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer támogatására is alkalmasak. Egyéb vitamin és ásványi anyag, valamint antioxidáns tartalma miatt a daganatos megbetegedések ellen is jó szolgálatot tehet.
2. Sokoldalú szőlő nemes aromákkal
Az olaszrizlingből rendkívül sokféle stílusú bort készítenek. A friss, üde, gyümölcsös boroktól egészen a komolyabb, mély textúrával rendelkező borok is előállíthatók belőle. Aromájának jellemzésére általában a mandula, zöld alma, dió és mogyoró jelzőket használják. A hosszú fahordós érlelés pedig még nemesebbé teszi az ízeit.
3. Bármely fogás mellett megállja a helyét
Mivel az olaszrizlingből készült borok ízvilága sokrétű, ezért sokféle ételhez passzolnak. Ezeket a borokat grillételek, halak, saláták mellé egyaránt fogyaszthatjuk, de sajtok mellé is kiválóak lehetnek. A forrázott, gyúrt sajtokhoz, mint amilyen a parenyica is, tökéletesen illenek a könnyed borok, mint amilyen az olaszrizling is. A friss kecskesajtokhoz is jól passzolnak ezek az üde, gyümölcsös fehérborok.