Ahogyan minden egyes palack bornak, furmintnak vagy olaszrizlingnek megvan a maga egyedülálló története, úgy magának a borkészítésnek és fogyasztásnak is évezredekre visszanyúló történelme van, számos hajmeresztő sztorival tűzdelve.
A vízen kívül a bor az az ital, amelyet ősidők óta fogyasztanak a különböző népek. A legrégebbi bizonyíték a borivásra az időszámításunk előtt 6000 körülről való. A bort, ahogyan ma is, már az ősi civilizációkban is gyógyhatású italként tartották számon. A szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek számos eredetet tulajdonítanak. A Biblia szerint Noé ültetett először szőlőt és készített bort. A kutatók szerint az első nagy bortermelők az ókori egyiptomiak voltak. A régészeti kutatások szerint a bortermelés a mai Törökország és Irán területén kezdődött, onnan terjedt el Európában, majd a világ többi pontján, olyan kiváló szőlőfajtákból, mint a rajnai rizling vagy a szürkebarát.
Bár ma már szerencsére mindenféle engedély nélkül ihat bort egy nagykorú hölgy, ez nem volt mindig így. Gondoljunk csak bele, milyen pech lenne, ha nem ihatnánk meg kedvünkre bármikor egy-egy pohár finom furmintot, olaszrizlinget, rajzani rizlinget vagy éppen szürkebarátot. Az ókori Rómában azonban a nők számára tilos volt a borfogyasztás. Ha netalán rajta kapták őket, a férjeknek joguk volt megölni a feleségüket emiatt.
A koccintáskor használatos „Egészségedre!” kifejezés kialakulása is évezredekre nyúlik vissza. Az ókori Görögországban ugyanis a házigazda nagyvonalúan elsőként kóstolta meg a vacsora vendégek előtt a felszolgált bor, saját magán megbizonyosodva arról, hogy a bort nem mérgezték meg, és vendégei nyugodtan ihatnak belőle.
A Kárpát-medence területén a rómaiak már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt. A honfoglaló magyarok tovább vitték ezt a tevékenységet. Az egyház, a királyok és a földesurak kedvenc italává váltak a különféle borok, majd az 1800-as évek végén megkezdődött a bortermelő szőlőfajták nemesítése Magyarországon. Azóta számos szőlőfajta tett szert világhírre, köztük a többek között nálunk honos furmint, szürkebarát, olaszrizling és rajnai rizling.