A Balatonról a legtöbbeknek a fürdőzés, a napsütés és persze a remek halételek jutnak eszükbe. A nyár elmúlásával sem kell azonban lemondani a „magyar tenger” kínálta lehetőségekről. A Balaton-felvidék rendkívül sokféle kikapcsolódási és kirándulási lehetőséggel várja a turistákat ilyenkor is. Az ezerszínű őszi természet képes arra, hogy kiragadjon a nagyvárosi nyüzsgésből és a munkahelyi feszültségből.
Harmonikus egyensúly az igazán jó fehérborok titka
S ha már Balaton, akkor természetesen nem mehetünk el a térség remek borai mellett sem. Mielőtt azonban a testes, nehéz borokra gondolnál, talán nem meglepő, hogy a könnyű fehérborok inkább vezetik a népszerűségi listát. De vajon milyen egy igazán jó fehérbor? Egyszerű? Üde? Frissítő? A savak természetesen esetükben is elengedhetetlenül fontosak. A titok inkább abban rejlik, hogy mennyire uralkodik egyensúly abban a bizonyos palackban az ízek és a savak tekintetében. A markáns fehérborok, melyekből egyik vagy másik ízvilág már messziről kiabál, rendszerint nem passzol a halételekhez és a fröccsözéshez sem. A savak és az alkohol megfelelő egyensúlya viszont már egészen más összképet ad. A harmonikus egység az, ami nélkülözhetetlen egy jó fehérbor esetében.
Nem mindegy, milyen hal mellé fogyasztanád
A balatoni gasztronómia részben a halételeken nyugszik. Az elkészítési módtól és a felhasznált fajtától függően más karakter, ízvilág köszönhet vissza a tányérokról. Egy azonban biztos: a hal egészséges. Pláne akkor, ha egy pohár finom fehérbor társaságában fogyasztjuk azt. A borválasztáskor érdemes szem előtt tartani, hogy milyen hal kap helyet a tányéron. A semleges ízű, általában sovány, pikkelyes halak a friss, zamatos fehérborokkal képeznek teljes egészet. A süllő, a sügér és a csuka rendszerint ilyen halaknak számítanak.
A harcsa és a vörössügér már vaskosabb halaknak számítanak, és a közepesen testes, gazdag fehérborok illenek leginkább hozzájuk. A rizlingek szintén remek választásnak bizonyulnak esetükben. A pinot noir és a rosék szerelmesei számára a tonhal vagy a lazac remek párosításnak számítanak. Bár ezeket a Balatonból biztosan nem lehet kifogni, de az otthoni halvacsora készítésekor megéri szem előtt tartani az információt.
Természetesen a fehérborok nem csak a halételek mellé bizonyulnak kitűnő választásnak. Fogyaszthatod őket egy fárasztó nap estéjén, kínálhatod az ünnepi asztalon, de a baráti összejövetelek elmaradhatatlan társává is válhat. Akár online is megrendelheted kedvenceidet, melyek a balatoni nyáresti hangulatot varázsolják otthonod melegébe.