Az év végi ünnepek nem csak a pihenésről és szeretteink körében töltött időről szólnak, hanem természetesen a kulináris élményekről is. Vannak, akik a hagyományos halászlé, töltött káposzta, sültes tálak mellett teszik le a voksot, mások igazi ínyencségekkel szeretnék megadni a módját a karácsonynak. Kerüljön bármi is az asztalra, annak megkoronázásaként a jó bor sem hiányozhat a poharakból. Hogyan társítsd az italokat az ételekhez? Mennyire fontos a minőség? Cikkünkben ilyen kérdéseknek is utánajárunk.
Nem mindegy, hogyan készülnek a húsételek!
Alapvetően a húshoz társítjuk a borokat, de a borválasztáshoz az sem mindegy, milyen fűszerezéssel készül az étel. A szárnyasok gyakori vendégei az ünnepi asztalnak, leginkább azért, mert szinte mindenki szereti azokat. Ha karácsony, akkor a liba és a kacsa nagy kedvencnek számítanak. A könnyű, gyümölcsös vörösborok kitűnő választásnak bizonyulnak hozzájuk. Amennyiben grillezéssel készül a kacsa, vagy a rozéra sült megoldást részesítenéd előnyben, akkor a rozé a befutó. A csirkemell, vagy az örök kedvenc húsleves ízvilágát leginkább a fehérbor hozza ki.
Ne felejts el dekantálni!
Vörös húshoz vörösbor – nem véletlen javasolják a hozzáértők is ezt a társítást. A nehéz vörösborokban megtalálható tanninok, vagyis a csersavak, elősegítik a húsokban levő fehérjék emésztését. Ahhoz, hogy a vörösborok tökéletes zamatokkal kerüljenek a poharakba, érdemes azokat dekantálni. A palackból egy erre alkalmas edénybe öntjük a bort, így a levegővel való érintkezés elősegíti, hogy a benne levő aromák megnyíljanak, előmozdítva ezzel a még teljesebb kulináris élményeket.
Halételekhez a fehér-és a vörösborok is passzolhatnak!
Természetesen a lendületes, könnyed fehérborok sem hiányozhatnak az asztalról, pláne akkor, ha a halételek mellett döntenél a karácsonyi vendégváráskor. A grillezett, ropogósra sütött megoldások és a párolt halhús esetében a fehérbor a befutó. Az ünnepi eseményekre készült lazac mellé a gyümölcsös rozék illenek a legjobban, míg a karácsonyi asztal elmaradhatatlan elemeihez, a halászléhez és a harcsa pörkölthöz inkább a könnyed vörösborokat ajánljuk.
Borválasztáskor érdemes a minőségi megoldásokat előnyben részesíteni. A karácsonyi asztal mellett a gasztronómia és a borkultúra éppen úgy szerephez jutnak, mint a jó beszélgetések és az egész éves stressz elengedése. A legtöbben nehéz időszakot tudhatunk idén is magunk mögött, ezért rendkívül fontos, hogy megtanuljunk bizakodva nézni a jövőbe. A szeretetben együtt töltött karácsony jó kiindulópont lehet ahhoz, hogy a következő év kihívásait eredményesen teljesítsük. A család, a barátok és az összetartozás érzése az, ami igazán lényeges mai rohanó, néha kissé őrült világunkban. Békés, áldott karácsonyt kívánunk!