A tavasz nálunk a kemény munka ideje, az egyik legfontosabb időszaka a szőlőtermesztésnek. Ilyenkor alapozzuk meg ugyanis az idei borkészítés sikerességét.
A Sarki Róka Borház szőlőbirtoka a varázslatosan szép Lesencefalun található, ahol immáron fél évszázada, hét hektáron termesztjük és készítjük saját szőlőnkből borainkat, többek között furmintot, rajnai rizlinget, olaszrizlinget, szürkebarátot, cserszegi fűszerest. Hogy mitől különlegesek a mi boraink? Attól, hogy a leggondosabb kezek alatt születnek, minden részfeladatnál, a szőlőtőkék gondozásától a szüretelésen át a palackozásig elsősorban mindig a minőséget tartva szem előtt. Mindez azonban rengeteg munkát és megfeszített tempót igényel.
Sok múlik a tavaszi birtokmunkán
A tavaszi hónapok mindig idegölőek a borászok számára, hiszen ilyenkor vagyunk kitéve leginkább az időjárás viszontagságainak. Ez az időszak ráadásul rengeteg munkával jár. Bár a metszést már télen elkezdjük, tavasszal is van mit igazítani a szőlőtőkéken. A tavasz nagy részét a szabadban töltjük, hiszen ilyenkor kell elvégezni a metszésre alapozott, úgynevezett hajtásválogatást, amikor is azon munkálkodunk, és arról döntünk, hogy melyik tőkén hány rügyet és szőlőfürtöt szeretnénk majd látni, azaz hogy mekkora mennyiségű szőlőt szeretnénk majd szüretelni. A tőkék törzsét a karókhoz kötözzük, a termő szálvesszőket dróthoz, valamint ilyenkor kerül sor a termőtalaj tápanyagpótlására is.
Tavasszal véglegesítjük az éves terveinket is, amelybe persze nagymértékben beleszólhat az időjárás. Egy hirtelen jövő fagy ugyanis elpusztíthatja a rügyeket, ezáltal kevesebb szőlő teremhet majd a tervezettnél. Természetesen akkor sem pihenünk, ha a csapadékos időjárás benti munkára kényszerít bennünket. Ilyenkor címkézünk, csomagolunk, előkészítünk, javítunk, felmérjük az eszközparkunkat, adminisztrálunk, és persze finom csemegékkel és borokkal várjuk vendégeinket a Sarki Róka Borházban.
Kóstolja meg borainkat a Sarki Róka Borházban!
A tavasz beköszöntekor nemcsak a szőlőültetvényen, hanem a Sarki Róka Borházban is felpezsdül az élet. Egyre több látogatónk érkezik, hiszen ezekben a hónapokban már szívesebben kirándulnak az emberek, mint a téli hidegben. Borházunkban nemcsak helyi fogyasztásra, hanem saját boraink megvásárlására is lehetőség van. Sőt, a kitűnő borok mellett többek között ínyenc sajtválogatások és hidegtálak is szerepelnek a kínálatunkban. Ezenkívül különleges kávékkal és kézműves finomságokkal is várjuk Önöket!