Egy finom ital ugyan bármely évszakban jól esik az embernek, de egyes borok kifejezetten passzolnak a tavaszi időszakhoz. Nézzük, mit érdemes kortyolgatni a márciusban!
Tavaszi hangulatot teremt az olaszrizling
Az olaszrizling friss, üde, gyümölcsös ízeivel az egyik kedvencünk lehet tavasszal. Mandulás, zöld almás, diós, mogyorós aromái, nemes íze mellett azért is kiváló választás ebben az időszakban, mert az olaszrizlingből készült borok tele vannak magnéziummal. A tavaszra kimerült ásványi anyag raktárainkat így kifejezetten ínyenc módon tölthetjük fel magnéziummal, amely hatásos többek között izomgörcsök ellen, de a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer támogatására is alkalmas. Mivel a tavaszi jó időben már általában a könnyedebb ételeket kívánjuk, az olaszrizling borok tökéletesek grillételek, halak, saláták, vagy sajtok mellé.
Felpörget a téli álomból a rajnai rizling
A rajnai rizlingből készült borok elsősorban az jellemző, hogy alapvetően könnyedek, mégis ízgazdagok és illatosak a markáns savaiknak köszönhetően. Leginkább friss, dinamikus borokat ad ez a szőlőfajta, amelyeket főként citrusos, sárgabarackos aroma jellemez, így a tavaszi időszak legkellemesebb nedűinek számítanak. Bár a száraztól az édesig bármilyen bor előállítható belőle, a magyar rajnai rizlingekből általában száraz, félszáraz borok készülnek. Javasolt ezeket ázsiai jellegű tésztaételek, saláták, szárnyasok, halételek, sajtok mellé fogyasztani, tehát könnyedebb, tavaszi fogásokhoz tökéletesen illenek.
Megújulást hoz a szürkebarát
A citrusos, trópusi ízvilágú szürkebarát szőlőfajta, és az ebből készült borok kifejezetten passzolnak a tavaszi hónapokhoz, a megújulás energikus időszakához. A szürkebarátból általában fűszeres, gazdag ízvilágú borok készülnek, de előfordulnak a könnyed, gyümölcsösebb változatok is. Színe miatt rozészerű borok is születnek belőle. Sokrétű ízviláguk miatt a szürkebarát szőlőből készült borok többféle ételhez is passzolnak, így például a szárnyas húsokhoz és a halakhoz, vagy egyes friss sajtokhoz.
Energiával tölt fel a furmint
A furmintból készült borokat nemcsak azért lehet nagyon szeretni, mert rendkívül finomak és sokrétűek, hanem azért is, mert rengeteg vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst rejt magában ez a szőlőfajta, amelyek egészségessé is teszik a gyümölcsöt és a belőle előállított borokat, mindez pedig rendkívül fontos a téli hónapok után, amikor a szervezetünk vitaminraktárai kimerülőben vannak. A furmint boroknak magas a savtartalmuk, illataik rendkívül határozottak, ízjegyeik karakteresek. Aromáikat tekintve birsalmára, őszi- és kajszibarackra emlékeztetnek. Édes és száraz borok is készíthetőek belőle. Szinte bármilyen étel mellé társíthatóak, de a tavaszi, könnyedebb fogások mellé passzolnak talán a legjobban. Ajánlott szárnyas húsok, halak, saláták, zöldséges ételek, levesek, sajtok mellé fogyasztani, de érdemes tejszínes fogások, sőt, még gyümölcsös desszertek mellé is kortyolgatni.